Det var i torsdags som Facebook under några timmar till fredagen fick en bugg som gjorde att man kunde se vem som publicerade inläggen på vilken sida. För den vänsterradikale klimatalarmisten Greta Thunberg blev situationen ytterst pinsam då det åtminstone på pappret visade sig att hennes pappa Svante Thunberg är den som publicerar inläggen i hennes namn. I Gretas fall var hon inte ensam utan en rad politiker som Vladimir Putin, Hillary Clinton och Justin Trudeau visade vilka medarbetare som spökskriver. Utöver Gretas far visade sig även den indiska klimataktivisten Adarsh Prathap stå för några inlägg.
Greta förklaring
Enligt Greta så är hon inte på Facebook, utan allt som publiceras där kommer från Twitter där pappans konto används som länk mellan plattformarna. Greta framhåller även att Adarsh Prathap startade hennes facebooksida utan att hon kände till det, och då frågade hon om dom inte kunde samarbeta kring den; vilket han accepterade. Greta menar därför att hon själv skriver alla inlägg.
A recent Facebook glitch revealed the accounts posting for Greta Thunberg: her dad and Adarsh Prathap. Greta addressed the criticism on FB: 'All texts posted on my Facebook page has of course been written by me, just like everything else.' pic.twitter.com/abAkdW9RqA
— Amanda (@AmandaPresto) January 13, 2020
Oberoende Förnuft ifrågasätter
Vid en enklare jämförelse kan man i flera inlägg se att inlägg publicerade på Twitter mycket riktigt finns återpublicerade på Facebook. Däremot finns det ett flertal inlägg på Thunbergs Facebooksida som överskrider Twitters tekniska begränsning på 280 tecken, och därför inte heller återfinns på samma plattform. Skulle Greta tala sanning, betyder det alltså att hon sitter inloggad på sin pappas Facebook och skriver längre inlägg. I exemplet ovan kan man tydligt se att det längre inlägget om Australiens bränder egentligen publicerats av Svante Thunberg, om det är sant eller om det författats av Greta själv får vi nog aldrig veta utan det är upp till var och en att bilda sig en uppfattning. Är exempelvis språknivån och lingvistiken i inläggen nu och tidigare på en nivå vad en 15-17 åring normalt sett kan förväntas ligga på? Är “spewed” (eld som spyr) ett ord en nybliven 17-åring normalt sett använder i inlägget ovan, eller hade man kanske använt ett enklare ord? Vad tror du? Kommentera gärna nedan eller på Facebook.