Idag kom beskedet, Centern släpper igenom regeringens förslag om att de ensamkommande som fått avslag ska få en ny prövning. Enligt Annie Lööf är riksdagsgruppen helt enig, samtidigt går partiets starke man i Uppsala Stefan Hanna ut på SVT.se och menar att förslaget kan få “konsekvenser”. Förslaget bygger på att den som blivit nekad uppehållstillstånd ska kunna få sitt fall omprövat om man söker in på gymnasiet, det faktum att svensk skola redan är väldigt ansträngd är inget som nämns i Lööfs presskonferens. Lagrådet har tidigare sågat regeringens lagförslag, något som också Centern gör; även om de väljer att släppa igenom regeringens proposition. De studier Rättsmedicinalverket gjort visar att ca 80 % av de ensamkommande man testat (ca 2000 av ca 2400 st) var över 18 år 2017.
Trots att Lagrådet sågat regeringens förslag, nämner Lööf dem som en av de källor som man pratat med när man fattat sitt positiva beslut, ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas” skrev man i ett uttalande för en månad sedan.
Lööf menar som många andra som stödjer regeringens linje att dessa blivit “rotade” i samhället, ett argument som inte används lika flitigt när svenska ungdomar tar ett år och arbetar utomlands. Ute i landet tycks man vara något mer reserverad, den lokala politikern Stefan Hanna (C) säger följande till SVT:
– Kostnaderna kommer öka för kommunerna. Det är upp till riksdagen och staten som beslutar om det här att nu se till så det fungerar, säger han.
Enligt SVT bedöms de extra kostnaderna kunna uppgå till över 400 miljoner kronor om man räknar in statens och kommunernas kostnader. Under 2019 bedöms de kostnaderna kunna bli över 1,6 miljarder kronor.
– Jag har Uppsalapolitiken i fokus. Jag ser till det bästa för den kommunala politiken, säger Stefan Hanna (C).
Samtidigt filmas och rapporteras det mycket i landet om våld på boenden och senast häromdagen lades en film upp där barn attackerar pensionärer i kurorten Lysekil. Trots denna våg av negativa rubriker uteblev svaren även idag om nolltolerans kring dåligt uppförande vilket kunde inkluderats till förslaget, vilket åtminstone hade kunnat sortera ut de verkligen motiverade och laglydiga ensamkommande som vårt land hade kunnat få nytta av; en grupp som många säkerligen sympatiserat med i en högre grad. Istället lade man sig platt där alla som kan fylla i en gymnasieansökan kan få ytterligare en omprövning, ett lagförslag man dessutom sågar själv.
Ur borgerligt perspektiv är utvecklingen positiv, för de borgerliga väljare som tycker denna grupp förtjänar ytterligare en prövning har nu ett specifikt parti att rösta för. För de väljare som varit osäkra på Centerpartiets position klarnar nu ljuset om hur de ställer sig i den aktuella frågan.
Lööf menar även på att det är att ta ansvar att ge dessa 9000 ytterligare en prövning trots att dessa redan fått avslag, då regeringens olika temporära lagar blivit förmycket av en “lager på lager lagstiftning” och att man inte från regeringens håll reagerat tidigare.