Traditioner och kultur ifrågasätts allt mer, oftast under den rosa fanan. När vår kultur och tradition är avskaffad och vi sitter i sterila salar och registrerar partnerskap, kan vi fråga oss om vi gjort Sverige till en vackrare plats? Varför måste man se en fin tradition som denna som att kvinnan är förtryckt? Möjligtvis var hon det för 100 år sedan i Sverige, men tiderna förändras. Hur kan man med hedern i behåll framhålla att kulturen är föränderlig ena dagen och bortse från det dagen därpå? Förmodligen är det väldigt få kvinnor som betraktar sig själva som ägda när fadern eskorterar dem genom altargången till den väntade brudgubben. Tvärt om utropade de sin självständighet i de inledande tonåren, istället är det just en vacker handling. Råder det artikeltorka eller tycker Expressens krönikör att detta är problematiskt? Låt paren bestämma själva innan man kommer med pekpinnar genom att leta upp någon reaktionär präst som är kritisk i en fråga där symbolvärdet ebbat ut sedan länge. Varför inte fokusera på riktigt kvinnoförtryck istället för dom som säkerligen inte upplever sig som förtryckta? Dessutom är det nog döttrarna istället för fäderna som för fram idén, vilket de mest troligt gör av just kärlek till sina fäder. Kanske skulle Förnuftredaktionen finansiera ett blommogram till Expressenredaktionen för att sprida just kärlek istället för bitterhet och hat.
 
Förövrigt kan man fråga sig följande:
Hur många firar egentligen jesusbarnets födelse kring jul, eller Jesu död vid påsk? Istället handlar det om jultomte med klappar och påskhare med ägg, vilket inte har ett skvatt med de religiösa riterna att göra. Ska vi t.ex. avskaffa midsommar för det egentligen är Johannes döparens dag som numera blir hågkomst av snaps? Vad som en gång var och vad som nu är behöver inte alltid hänga ihop…

Replik på:

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook