Sedan den Turkiska ambassadören mördats har vi kunnat se historiefantaster spekulera friskt om att tredje världskriget är stundande i sociala medier. Den ena kommentaren mer tokig än den andra. De initiala likheterna med Gavrilo Princip mord på Österrikes-Ungerns tronarvinge Franz Ferdinand finns kanske där, men samtidigt är det inte en logisk utveckling. För det första ser världen väldigt annorlunda ut idag, visserligen finns det militära allianser men den typ av kedjereaktion av krigsförklaringar som utlöste Första världskriget är knappast trolig. Visserligen krävde Österrike-Ungern b.la. en grundlig utredning av de Serbiska myndigheterna med egna representanter, men syftet med deras ultimatum handlade enligt historiker om att förklara krig; därför ställde man också tuffare krav (se gärna Julikrisen).
Modus Operandi
Enligt medier ska mördaren ha skrikit “Aleppo”, namnet på staden som bombats sönder och samman. Enligt obekräftade uppgifter har staden Aleppo totala förstörelse kostat mer än 30 000 människor livet. Enligt Russia Today har man krävt en “noggrann utredning”, vilket ligger helt i Turkiets intresse att fullfölja eftersom mördaren utpekats som terrorist. Vilket kan jämföras med 1914 och Gavrilo Princip som istället var (serbisk) nationalist och föredrog ett Stor-Serbien, istället för att dagens Bosnien och Kroatien tillhörde dubbelmonarkin Österrike-Ungern.
Förhandlingarna fortsätter
Enligt den ryska tidningen fortsätter även trepartssamtalen rörande Syrienkriget som planerat mellan Ryssland, Turkiet och Iran. Istället vill man enligt den ryske talespersonen öka Ankaras och Moskvas samarbete i Syrienfrågan. Ryssland har sedan September 2015 bombat Syriska oppositionella mål för att stötta den ur deras synpunkt “legitima” Assad-regimen. Ryssarna har dessutom blockerat FN:s säkerhetsråd för att inte nå en politisk uppgörelse i frågan om Syrien. Enligt CNN, har President Obama (som stöttat oppositionen materiellt) gjort ett uttalande “Blodet för dessa övergrepp är på deras [Rysslands reds. anm.] händer”. Ryssland ska även försökt distansera sig från offensiven i östra Aleppo, och påstår sig inte ha bombat staden sedan 18:e Oktober.
Ett nytt NATO-perspektiv (Redaktionell ledarkommentar)
En dag som denna finns det fog att fundera igenom om NATO är rätt klubb att vara medlem i? Visserligen tycks Ryssland och Turkiet eftersträva fred mellan varandra, men i dessa oroliga tider kan man reflektera vad Sverige hade haft att tjäna på ett medlemskap? Är det rimligt att vi i en händelse av krig ska ställa oss på NATO-medlemmen Erdoğans sida, en person vi i väsentliga delar tar avstånd ifrån? Mot Putin som vi också i väsentliga delar avfärdar? En betydligt bättre hållning är att värna neutraliteten, i samförstånd med Finland och istället verka för världsfred genom dialog. Vi bör även ha ett fungerande försvar, dock är det en dålig idé att bekosta den med alliansfriheten och en NATO-anslutning.