Hanna Stjärne VD SVT Foto: Lesula / Wiki Commons (beskuren av Förnuft).

Fornuft_ingress1För snart ett år sedan gick SVT:s nytillträdda VD Hanna Stjärne ut och berättade att hon ville öka mångfalden i personalen. SVT har undersökt hur många i personalen som är födda i utlandet, eller har minst en förälder från utlandet. Siffran låg i januari 2015 på 20 %, detta ansågs uppenbarligen vara problematiskt eftersom man vill förbättra dessa siffror. Tittar man som en jämförelse på SCB:s siffror kring befolkningen i stort låg dessa på runt 17-18 % under slutet av 2014, således ligger SVT redan över rikssnittet. En annan fråga som uppenbarligen anses vara viktig i begreppet mångfald är feminism. Det anses hyfsat självklart att man idag ska kalla sig det, vilket jag kan tycka är problematiskt då de allra flesta idag är för jämställdhet; men inte sätter likamedstecken mellan dessa olika begrepp. Skillnaden i begreppen handlar om att den som är för jämställdhet vill att alla ska vara lika inför lagen, lika lön för lika arbete och samma villkor. Feministen går flera steg längre och delar upp befolkningen i kön och skuldbelägger oftast mannen för problemen i samhället. Retoriskt skiljer sig inte detta speciellt långt från t.ex. kommunisten som delar upp efter samhällsklass, eller rasisten som delar upp efter etnicitet. Det samtliga av dessa tre ideologier har gemensamt är att skuldbeläggningarna av de olika grupperna i samhället föder hat och misstanke om sina medmänniskor. Således tycker jag man bör börja betrakta feminism som en ideologi, då jag har svårt att se vad det annars skulle vara?  Eftersom SVT betalas av oss skattebetalare är det rimligt att kanalen är helt opolitisk, således ställer jag mig kritisk till dagens utveckling där man uppenbart placerar politiskt laddade personer i märkliga sammanhang. För att återgå till ämnet kan man då fråga sig hur det gått för SVT:s mångfalds-rekryteringar under året som gått?


Foto: Charlotte Wells/IKON / Wiki Commons
Foto: Charlotte Wells/IKON / Wiki Commons

Kakan Hermansson – Nu i julkalendern för barn och På spåret
Man hade kunnat skriva en uppsats om vad hon kläckt ur sig (här finns en bra sammanfattning). Allt ifrån att polisen ska sluta tycka synd om sig själva (i fallet med två mördade poliser i Malexander), samtidigt som hon verkar svänga sig med ACAB (All Cops Are Bastards). Hon har även diktat om att skära av könsorganen av män. “och till er som alla hatar porren, gå hem och slipa eran kniv, slint så att han mister hela snorren, så har du räddat en medsysters liv”  – Kakan Hermansson 2015

Fornuft_ingress1Kakan är kanske den mest radikala feministen i media-Sverige som inte hymmlar med att hon faktiskt hatar män. Jag tycker det är klart fel att sätta någon med dessa åsikter att medverka i årets julkalender för barn, jag tycker dessa uttalanden bör diskvalificera personer helt från public service, i så väl Sveriges Radio som Television. Någonstans borde vi kunna förvänta oss mer, det faktum att ledningen inte ser detta som synnerligen olämpligt gör att jag tycker det är rimligt att ifrågasätta ledningen. Om medarbetare på SVT provocerar tittare på grund av politiska uttalanden, är man då lämplig att medverka i opartiska SVT som skall vara public service? Jag tycker inte det, och särskilt inte med barn som primär målgrupp.  Man kan fråga sig vad som hänt om en man diktat om att kvinnlig omskärelse (även om Kakan de facto diskuterar kastrering av män)  hade funnits lämplig som medverkande i en adventskalender för barn? Kan man på något vis beskriva Kakans uttalanden som något annat än fruktansvärda?

 

Foto: Bengt Oberger / Wiki Commons
Foto: Bengt Oberger / Wiki Commons

Lena Sundström – Ny programledare för program om yttrandefrihet
I tidningen Journalisten berättar Sundström följande:  “Det är bättre att vara tydlig med att SD inte står för demokratiska värderingar och att jag anser att det ligger i mitt uppdrag att vara demokratisk. Jag är alltså inte konsekvensneutral när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och Sverigedemokraterna” Hon fortsätter “- Vi måste hålla ett öga på vår egen retorik, se till så att den inte förändras. Och vi måste ställa följdfrågor, hela tiden gå på fakta och se till att de inte får ut sitt budskap, så som vi gör med andra partier. Vara bra journalister, helt enkelt. “

Fornuft_ingress1Som demokrat anser man att det viktigt att alla får rätten att uttrycka sina åsikter på ett civiliserat sätt, politiker voterar sedan sakfrågan i en politisk kammare vilket beslut man skall ta. Jag tycker inte det ligger på journalister att se till att partier inte får ut sina budskap, tvärt om bör man beskriva vad de olika partierna vill utan censur av varken positiva eller negativa åsikter för att befolkningen sedan ska kunna ta ställning. Som ett exempel på detta område kan man ställa sig frågan om hur relevant det är att t.ex. konstant berätta att Sverigedemokraterna är sprungna ur extermhögern när partiet både rensat ut de individer som haft dessa förkastliga åsikter, och idag står för nolltollerens mot extremism? Mig veterligen har jag också svårt att se att de inte skulle vara demokrater, möjligtvis är de toppstyrda men de gör de knappast till odemokrater. Nu är jag ingen SD-sympatisör, men om vi verkligen ska diskutera demokrati och yttrandefrihet bör man vara helt oavkortat konsekvent. När man uppenbarligen tummar på detta faktum ställer jag mig frågande hur vida man är lämplig att hålla i ett program om kanske det viktigaste ämnet i ett upplyst samhälle dvs. yttrandefrihet? Jag tror programmet hade blivit betydligt mer relevant och intressant om man tagit en person som Lars Vilks som programledare. En intressant reflektion man kan ställa sig är vad som hänt om han istället ritat karikatyrer av t.ex. Hitler eller Stalin och fått nazister/kommunister efter sig. Jag tror hela Sverige hade försvarat honom, nu valde han en annan person inom yttrandefrihetens ramar och blev istället bespottad och många tycker han får skylla sig själv. Min fundering är då om man egentligen förstått vad yttrandefrihet handlar om? Yttrandefriheten ska i detta fallet vara obegränsad, annars har vi ingen yttrandefrihet.

Foto: Vogler / Wiki Commons
Foto: Vogler / Wiki Commons


Lina Thomsgård – Ny programledare i Kobra

I tidningen ETC berättade Thomsgård om att hon tidigare grundat rättvisförmedlingen som bland annat haft till uppgift att kort och gott hjälpa företag att förmedla “färre vita cis-män i offentligheten och fler av alla andra”. Thomsgård står även bakom ett flygförbud. Dessutom tycker hon det vore fantastiskt om man med lag tvingade människor att tvångsbosätta sig i utsatta områden för att komma till rätta med segregationen. Hon ställer sig även positiv till förbud mot både kött och smågodis för att komma till rätta med de egna problemen kring disciplin.

Fornuft_ingress1Det är lätt att prata om flygförbud för att vara lite rebellisk, men frågan är hur intelligent det egentligen är? Funderar man två gånger kan man fråga sig hur det skulle bli med matförsörjning, turism, för att inte tala om export och import av vanliga produkter i dagligvaruhandeln som producerats utomlands? Vem skulle stå för dessa ökade transportkostnader? Man kan fråga sig hur klokt det är att begränsa globaliseringen och den fria marknaden för att komma åt direktörer som flyger för att göra affärer (vilket debatten ofta handlar om)? Dessutom är det en oerhört radikal vänstertanke att med påtvingande lag sätta sig över vart man som människa vill bosätta sig, man får sannolikt vända sig till Nord Korea för att hitta en meningsfrände. Det är också en vänstertanke att förbjuda kött och godis för alla, endast för att man själv som individ inte kan hantera det. Nu ska hon alltså hålla i SVT:s kulturprogram Kobra. Som medarbetare på SVT bör man vara helt opolitisk, och att då uttala sig i termer om “CIS-män” tycker jag är diskvalificerade för public service uppdraget.

Malena Ernman och Gina Dirawi pekas ofta ut i dessa sammanhang
Fornuft_ingress1
Först och främst tycker jag Dirawi är en rolig programledare, jag tycker hon gör rätt som påtalar sin talang. Jag såg hennes Youtube-kanal innan hon blev programledare där hon drev med olika sterotyper, med tanke på hennes bakgrund tycker jag det var modigt av henne att sticka ut hakan. Personligen tror jag personer som vågar driva med sig själva eller känsliga saker med humor som vapen är ett viktigt inslag i en demokrati. Vissa har även reagerat på att hon inte är positiv till Israel, och jag vet inte om det är rimligt att begära det om man har kopplingar från ett land som legat i krig med dem? Här måste man kunna särskilja på staten Israel och judendom. Dessutom tycker jag inte den inställningen är något som bör ligga henne till last när hon blir utsedd till julvärld eller programledare för melodifestivalen. Förövrigt hade jag inte blivit förvånad om hon blivit den bästa julvärden på många år.

Vad gäller Malena Ernman tycker jag hon är en fantastisk sångerska, kanske till och med Sveriges bästa. Till stor del tycker jag hennes uttalanden om mänskliga rättigheter och migration är bra, men jag tycker också det är viktigt att man har högt i tak i dessa diskussioner. Här upplever jag kanske att hon bidragit till att polarisera debatten, vilket kanske inte varit helt lyckat alla gånger. Någonstans är det väldigt lätt att vara supergenerös kring hur vi ska bedriva migrationspolitiken i Sverige när man bor i ett fint område, detta tror jag många som bor i utsatta områden kan uppleva som ganska provocerande. Sätt i sitt sammanhang tycker jag inte det bör ligga henne till last att läsa Alfred Tennysons Nyårsklockan, utan detta är olika saker.

Aftonbladets Jan Helin blir ny programdirektör
Sedan jag publicerade denna artikel kan vi nu läsa att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin nu blir ny programdirektör. Man kan verkligen fråga sig hur Jan Helin kan anses passa inom public service-uppdraget som f.d. chefredaktör för Aftonbladet.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook