Kortare kommentarer från Redaktionen

Oklokt att censurera sin egen gratulation

Fornuft_ingress1Nu i veckan kunde regeringen Löfven visa upp att man skickat ett grattistelegram till Donald Trump. Till en början en trevlig gest, men när man offentliggjorde brevet valde man att censurera hälften. Oavsett vad som stod i texten är det hela klantigt skött mot den svenska befolkningen då alla genast undrar vad han egentligen skrivit.

Statsministerns transparens
Vi har sedan statsministerns tillträde kunnat höra förslag om ökad transparens, något där det uppenbarligen skiljer mellan teori och praktik. När Donald Trump blivit så pass hårt åtgången i pressen att en hel värld står chockad och personer i Sverige fruktar kärnvapenkrig, väcker censureringen än fler frågetecken. Finns det formuleringar som man inte vill att befolkningen ska ta del av, borde inte statsministern ha skrivit dem i sin gratulation. Är det något som är viktigt när saker och ting är känsligt, är det just den transparens man talar om. Som vi skrev i vår förra artikel så kan också desinformation uppstå över att man inte lämnar klara besked.

Undvik spekulation
Oavsett vad innehållet handlar om räcker det med att konstatera att man inte kan stå offentligt för vad man egentligen vill säga till Trump. Återblickar man till Löfvens oförmåga att uttala sig om t.ex. Saudiarabiens statsskick och dagens identitetspolitik där allt ska identifieras, finns det poänger att inte gå in i liknande resonemang till en ifrågasatt president-elect. Därför är det betydligt bättre att hålla saker kortfattat och fullständigt transparent, känsliga saker lämpar sig kanske bättre över telefon.

Dessutom har världen lärt sig efter USA-valet att det skiljer på direkta uppfattningar när man talar med media och i slutna rum. Ett “för” trevligt telegram hade säkerligen vållat reaktioner från de större redaktionerna i vårt land, där Trump-anhängare är synonyma med kvinnohatare, rasister och andra näthatare.

Ian Fernheden
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.
https://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/

Kommentera utan Facebook