Ledare

Amazon har stängt ner Parler som är Twitters konkurrent

Efter att miljontals väljare lämnat Twitter för plattformen Parler.com som understryker det fria ordet (det vi kallar “yttrandefrihet”) efter president Donald Trump blev raderad, har Amazon med miljardären Jeff Besos nu lyckats stänga ner hela Parler; eftersom Amazon agerat webbhotell. Man kan jämföra det som att någon av politiska skäl dragit ur sladden för Facebook, samtidigt som ingen tidning skriver ett ord; är det inte märkligt? Amazon är inte vilket företag som helst, Jeff Besos som äger företaget äger också Washington Post vilket är en tidning som hatat Trump och under 4-5 år gjort allt för att underminera honom; från svensk synpunkt är (eller var åtminstone till november) även tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt kolumnist. Denna världen är så att säga “liten”, alla tycks känna alla.

Kort innan det samtida raderandet från Apple Store, Google Androids Play Butik hade Parler hamnat högt på topplistorna, där man man t.o.m. låg högst på Apples butik efter över 1 miljon nedladdningar under 24 timmar.

Enligt Parlers representanter fick man ett val att antingen radera konservativa röster eller bli nedstängd, när man vägrade fick man 24 timmar på sig att rädda vad som räddas kunde av sin plattform. Ponera att Facebook eller Twitter fått 24 timmar att rädda sina respektive plattformar, om dom inte släckte ner alla vänsterorienterade åsikter? Hade tidningarna suttit tysta?

Är man därför vän av yttrandefriheten bör man stödja svenska lokala företag och inte handla på Amazon.com, de vill nämligen både krossa yttrandefriheten och slå ut våra lokala butiker. Upplys därför dina vänner om vad det faktiskt innebär att bli kund hos Amazon, ifrågasätt människor som påstår sig gjort ett kap huruvida de är för yttrandefrihet? På samma sätt som det inte var olagligt att dejta tyska soldater när man var ockuperad, ska det vara tillåtet att handla vart man vill; skillnaden är att precis som den tyska soldaten har Amazon en värde(av)grund som tåls att belysas. Sen får var och en göra sitt val, ytterst kokar nämligen en demokrati ner till just friheten att välja. Ser man inga problem med att plattformar stängs ner ska man givetvis fortsätta hålla personer som Carl Bildt högt, eller så ställer man sig frågan vem som betalar hans lön och huruvida en surströmmingsburk faktiskt har ett bäst före datum?

Intervjun med VD:n

Ian Fernheden
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.
https://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/

Kommentera utan Facebook