Som vanligt när det kommer till personer som blir intervjuade i public service är det alltid människor som i olika grad är positiva till EU som får komma till tals. Genom åren har vi hört de ena domedagsprognoserna efter de andra, skulle Brexit-omröstningen hållas skulle britterna förlora en massa jobb, skulle Brexit röstas igenom skulle landet få en kraftig ekonomisk nedgång; det gick till och med så långt att den amerikanska presidenten Barack Obama åkte till London dagarna innan omröstningen och sa att britterna i praktiken kunde glömma frihandel med USA om de röstade ja. Sedan Trump-administrationen slutit en rad handelsavtal med alltifrån övriga nordamerikanska grannar (som ersatt NAFTA) samt med Kina och Japan tåls det att fråga varför Storbritannien inte skulle kunna stå next in line?
EU är idag största handelspartnern…
Som vanligt när det kommer till politiska bedömare som aldrig tänkt en kritisk tanke utan varit trogna partilinjen missar man att marknader rör på sig. Precis som argumentet att “kulturen är föränderlig” som används för att utmana alla svenska traditioner, eller gå så långt som Sahlin och förneka den inhemska kulturen överhuvudtaget; tycks man tro att marknader fungerar som socialdemokratiska väljare som fortsätter rösta på partiet oavsett hur lurade de blir. Så fungerar det inte! Det faktum att EU idag är största handelspartnern med UK betyder inte att så kommer vara fallet om EU lägger på för höga tullar. Skulle du själv köpa toalettpapper producerade i Tyskland om du fick betala strafftullar på dem (dvs. exempelvis 20 % mer) än amerikanska som nyligen blivit tullfria? Personer som svarar ja på den frågan saknar ofta både utbildning och förståelse för hur andra människor tänker, man missar nämligen att de allra flesta är helt rationella när det kommer till inköp; vilket ger en fingervisning varför många företag får problem när man tillsätter politiker som företagsledare. Man köper oftast endast på pris, vad måste jag ge och vad får jag för mina pengar; väldigt få kollar genuskromosomernas uppsättning i den aktuella styrelsen (på exempelvis den härliga falukorven) när man fyller sin matkorg.
Kapital fungerat som vatten på ett sjunkande skepp
För att förstå handel och hur starka marknadskrafterna är kan man likna kapital med vatten som tränger in ett sjunkande skepp. På alla platser vatten kan tränga bort luft kommer den göra det, ingenstans kommer vattnet att skona luften pga. ytspänningen utan vattnet kommer vinstmaximera på skrovet. På samma sätt fungerar en marknad, om britter tycker det blir för dyrt att köpa svenska prylar kommer de att importera från konkurrenter i andra delar av världen; där man genom vänligt sinnade nationer förhandlat fram bra handelsavtal. Affärer kommer alltså ske så fort det finns en efterfrågan, där priset påverkas av vad man som konsument är beredd att betala; eftersom det finns alltid företag som vill göra vinst genom att sälja sina produkter. Denna drivkraft tycker f.ö. en socialist många gånger är problematisk.
Att tro att UK kommer böja sig för EU:s krav…
Att tro på de som säger att Storbritannien kommer tvingas ta det handelsavtal EU lägger på bordet eftersom man idag är största handelspartnern är en väldigt farlig ekonomisk inställning. En sån person förstår inte hur handel fungerar eller hur känslig den är, precis som förtroende kan man mycket snabbt förstöra handel som tagit många år att bygga upp. Det är lika naivt som att tro att folk skulle handla på Coop även om de skulle höja priset mycket mer på Ica, och att man som kund i det läget skulle acceptera det för att man trots allt får handla med Coop. Hur många gånger är du som kund tacksam för att få gå in i en Coop-butik? Är det inte butiken som ska vara glad att få ha just dig som kund? En kund som blir utsatt för något sådant kommer visa fingret och aldrig mer sätta sin fot på Coop, man kommer inte komma tillbaka utan man kommer byta butik. Tyvärr verkar inte vår EU-minister Hans Dahlgren (S) ha förståelse, utan man tror att man kan mobba och skrämma UK till lydnad. Den här inställningen är mycket mycket mycket farlig och ytterst destruktiv för alla europeiska företag som ägnar sig åt export till Storbritannien, för man förstår inte att man kommer få det mycket tufft att exportera när konkurrenterna säljer billigare. Att en tidigare erkänt duktig diplomat landar så fel, beror kanske på att han aldrig haft ett riktigt jobb men dock en fin utbildning?
En mer trolig utveckling är att UK kommer gå en bra ekonomisk utveckling till mötes eftersom deras produkter kommer bli tillgängliga i länder där de tidigare varit för dyra, genom att de tecknar nya avtal. Att sannolikt inom kort kunna bedriva frihandel till USA kommer säkert även få de tjuriga Skottland att tänka om, ty man kommer se ekonomiska möjligheter i en massa amerikaner som vill köpa whisky i dess finaste former. De som sitter på riskerna är istället företag i EU-länder som tappar alla brittiska hushåll som kunder, där man kommer se en minskad orderingång.
När EU-ledarna säger att Storbritannien inte ska kunna “plocka russinen ur kakan” ger det en mycket tydlig fingervisning hur man resonerar. EU-politikerna i Bryssel känner sig förnärmade personligen att Brexit genomförts, samtidigt sitter de själva helt skyddade eftersom vi svenskar inte kan rösta bort en person som Guy Ferhofstadt från Belgien som sannolikt gått längst i sina uttalanden mot UK; det kan bara hans egna medborgare göra. Ferhofstadt och hans kollegors prestige (exempelvis Dahlgren) blir alltså viktigare än att rädda kvar en viktig handelspartner som hade kunnat få ett attraktivt handelsavtal.
Istället kommer vi troligen se en utveckling som leder till att fler länder ser bättre ekonomiska möjligheter genom att stå utanför EU, eftersom Trumps synsätt handlar om att man ska handla av varandra; inte flytta fabriker till tredje världen på bekostnad av jobb. Amerikanska varor produceras i USA och säljs till andra länder, medans brittiska varor produceras i Storbritannien och säljs till andra länder. Vi inom EU kommer fortsätta se våra fabriker flytta till fattigare länder, och människor bli arbetslösa; eftersom EU:s frihandelspolitik inte skyddar medlemsländernas egna marknader. Kommer du fortsätta äta Göteborgskex efter de enligt plan flyttat fabriken i Kungälv till Riga 2022, eller kommer du äta kex som tillverkas i Sverige av svenskar? Valet är ditt som kund.