Ledare

Bygger man huvudstadens fulaste DDR-skrapor, blir aktiekursen likt en varmkorv

I stad efter stad får man för sig att bygga saker med Östtyskland som främsta inspirationskälla. Den svenska arkitekturen skiljer sig därför mot dagens östtyska där man numera river DDR-byggnader och återuppbygger vackert. I den stadsdel som bär konung Gustav Vasas stolta namn har man uppfört Norra tornen, två byggnader med tydliga drag av ryska Kaliningrads sovjeternas hus; vilket i sammanhanget är mer diskret. När bolaget nu har stora ekonomiska problem har VD:n för Oscar Properties sagt att han inte kommer ta ut någon lön för nästa år.

Det är inte alltid insidan som räknas

Sovjeternas hus

Tittar man på de dyraste platserna i Sverige talar ögonen sitt klara språk, det är både vacker fasad och påkostad insida. Vi ser inga hus som personer som gillar menskonst finner spännande, utan istället är det hus som går utmärkt att riva för dessa människor. Att därför bygga fula skapelser, och inreda dem med lyx är inte genomtänkt; ty människor med mycket pengar och god smak vill inte bo i något som för tankarna till kommunismen.

Lex Klarakvarteren

För alla nostalgiker är det mycket smärtsamt att titta på de vackra gamla Klarakvarteren och se Kulturhuset och Sergels Torg som idag tagit dess plats med betong. Åker man till städer i andra länder (Budapest exempelvis) är det just den typen av vackra hus man valt att behålla, eftersom människor älskar vackra saker som dessutom är gammalt. Hamngatan som har anor till 1600-talet har kanske överlevt med sina dyra bostäder för att läget och skapelserna är efterfrågade, vem minns ett eller två fula torn?

Tumregeln kring husbygge är att bygga desto vackrare ju större byggnaden är, eftersom fula byggnader påverkar stadsbilden mycket negativt. Därför är det inte konstigt att bolagets aktier kostar likt en varmkorv på ett sjaskigt ställe, dessa skrapor skulle aldrig ha byggts; det är förövrigt möjligt att korven är något dyrare. Stockholm som en gång i tiden klassats som en av världens vackraste städer, har med den ena postmodernistiska byggnaden efter den andra placerats sig lägre och lägre ner på denna lista. Till och med i Afrika bygger man idag vackert, där har polletten trillat ner eftersom man vill ha turister. Var därför noga med att rata dålig konst och arkitektur, det är enda möjligheten att vända utvecklingen.

Ian Fernheden
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.
https://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/

Kommentera utan Facebook