Foto: Frankie Fouganthin / Wikipedia Commons

En socialist tror alltid att skatten är utgångspunkten när man ska begränsa saker man tycker illa om. Därför var det inte konstigt att förmögenhetsskatten och arvsskatten var mycket populära när socialismen hade lika hårt grepp i Sverige som Östtyskland (även om våra företrädare var lite mer humana), pengarna kunde inte lämna landet (titta på Sällskapsresan med mannen som skulle köpa hus i Spanien); och dessa skatter var populära. Även om de flesta människor idag förstår att desto fler rika människor i Sverige, desto bättre är det för oss; finns det otroligt nog socialister som på fullt allvar fortfarande tror att skatteflykten skapat Sveriges problem. Däremot går det inte att vinna de stora massorna med att förmögenhetsskatten är något bra, därför har regeringen behövt hitta nya skatter eftersom statens löner och kostnader inte har minskat.

Lex BREXIT och britternas lösensumma

Om du och en vän startar en kiosk tillsammans, och du efter 3 år känner att du vill stiga av; är det rimligt att du då ska stå för din del av de fortsatta kostnaderna efter du lämnat? Eller är det mer rimligt att kioskens kvarvarande ägare får öka sin egen kostnad eller minska rörelsens utgifter? Ungefär så ser britternas dilemma ut, uppenbart vill EU:s länder att britterna ska betala sin del istället för att minska kostnaderna. När den svenska staten flyttar om skatter handlar det sällan om att minska intäkterna (skatten) och samtidigt skära i kostnaderna (s.k. “satsningarna”) för bibehållen balans, utan att döpa om skatter så människor vill betala dem; allt för att du som skattebetalare och läsare ska acceptera den och inte bråka mer än nödvändigt. En god medborgare är en person som håller käften, och låter vår politiska klass härja fritt; ty den som protesterar är både motståndare eller hot till demokratin och populist. Är det ens demokratiskt att tänka så?

Bensinskatten är avslöjande

Det är sällan man ser ett sådant förakt mot landets medborgare som när landets socialdemokratiska finansminister går till val att hon inte ska höja bensinskatten, och sedan gör det ändå. Tittar man på bensinpriset kostar en liter idag 16,48 kr, av det är 6,48 kr produktionskostnad plus deras vinstmarginal (dvs. Shell, Preem osv.). På det ligger det pålagt energi- och s.k. CO2-skatt på ca 6 kronor, sedan betalar man moms på både produktionskostnaden och den redan pålagda skatten; dvs. ytterligare ca 4 kr. Dessutom är det inte så att du betalar med oskattade pengar, du har redan betalat ca 20-22 % skatt till kommunen 10-12 % till landstinget och ca 1 % till kyrkan om du är medlem. Din arbetsgivare har dessutom tvingats betala arbetsgivaravgift för att ha dig anställd, ca 30 %. Hur många gånger är inte det skatt på skatt?

Follow the money

När Sverige inte släpper ut plaster som Indien och Kina, utan tvärtom är erkänt duktiga, kanske till och med världsledande på återvinning tåls det att fråga hur mycket av våra klimatskatter som går till klimatet? Har vi kunnat se en satsning på återvinningscentraler i de länder som släpper ut mest, eller handlar det om att pengarna går ner i mer inköp av fler HBTQ-klassificeringar eller ett migrationsverk som helt spårat ur ekonomiskt? När klimatpengar inte öronmärks utan åker in i staten som toalettvattnet tillsammans med badvattnet samtidigt ankommer reningsverket, är det tydligt att svenska folket är världens mest lurade folk. Klimatskatterna är inte mindre socialistiska eller mer klimatvänliga än förmögenhetsskatten, utan det är bara endast en skatt som får oss att tro att vi gör något bra. Hade det funnits någon hederlighet hade vi enkelt kunnat se hur mycket klimatskatt som inkommit, och vilka klimatåtgärder dessa bekostat; nu har vi inte den insynen. Det är inte konstigare än att människor tidigare betalat den 10:e till kyrkan i kollekt, utan närmare redovisning till om pengarna går till gud eller påven i Roms nya häst eller numera påvemobil.

Det största hyckleriet är när olika politiker tävlar vem som satsar mest på klimatet, dvs. ökar kostnaderna mest i förhållande till motståndaren. “Vi satsar mer än vad ni gör”. Vad politikerna borde tävla om är vilka nyttor man gjort för naturen, exempelvis hur många återvinningsstationer man byggt i fattiga länder? Hur många plan man fått att flyga mer miljövänligt? Hur många bussar som går på ren kärnkraftsenergi, eller hur många elbilar man subventionerat förhållande till dieselbilar? Politik kan inte handla om vem som gör av mest mest pengar, eller vem som berövar Sverige mest välfärd genom att hitta på skatter inte går till vad de påstår. Den typen är endast ohederligt, då är det bättre att säga att man som politiker vill ha högre lön precis som statsministern som tjänar top 20 i världens bäst betalda regeringschefer; trots att vi är ett av jordens mindre länder. Men vad gör man inte för solidariteten, och att stå upp för de svaga? De som alltid får betala för politikernas skenande kostnader, utan att själva få någon som helst valuta för pengarna? Det svenska folket.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook