Ledare

Prioritera elnäten till företagen och stäng ner elen till hushållen vid elbrist

Vi lever i en tid där många människor är radikala utan att förstå det, går man ut och frågar människor på stan hur man ser på kärnkraft vimlar det av figurer som skulle stänga ner samtliga reaktorer utan att blinka. Man är nämligen likt ett barn oförmögen av att se konsekvenserna av sitt handlande. Redan idag har Sverige sållat sig till länder som Nordkorea där man inte heller klarar att leverera el till olika verksamheter, i Nordkorea är det dock ingen statshemlighet utan alla vet om att strömmen kopplas ur mellan vissa klockslag. I Sverige är det tvärtom, mängder av människor lever i en verklighet att man utan problem kan dra ur proppen ur atomkraften på samma sätt som Janne Loffe Karlsson en gång gjorde ur Göta kanal. Man är både dåligt påläst, samtidigt som vänstern sprider en falsk retorik om “elöverskott” och att vi “exporterar el”, vilket är sant i vissa regioner de dagar man har bra väder.

Förnyelsebar energi kan inte ersätta kärnkraften

Vad många kärnkraftsmotståndare inte inser är att de efterfrågar att ladda sina mobiler, dricka lattes eller använda sina datorer även vindstilla och molniga dagar. Efterfrågan på el förändras inte utifrån hur mycket el som produceras, utan den curlade godhjärtade och naive miljökämpen vill kunna dricka sin latte oavsett väder. Det faktum att hela 80 % av den svenska produktionen består i ca hälften vatten och kärnkraft, och endast 10 % svaras av vindkraft säger en del hur galna förslagen är att stänga ner svensk kärnkraft. Kanske säger någon att vindkraft kan sparas i batterier för vindstilla dagar, men när man inte ens idag har vindkraft för den aktuella dagens försörjning säger det en del om hur naiva dessa figurer är. Det är nämligen i praktiken i princip omöjligt att helt försörja sig på osäker förnyelsebar energi.

Earth hour är årets största hyckleri

Hur många gånger har man inte varit hemma hos någon som stolt och demonstrativt släcker ner sina lampor, håller ett litet patetiskt brandtal för att göra årets insats för miljön. Personer som inte sällan röstar på miljörörelsen för att dölja sitt dåliga samvete. El-företag är som vilka företag som helst, vill någon ha glass vid en strand finns det alltid entreprenörer som öppnar en kiosk. På samma sätt fungerar el-marknaden, när miljöaktivisten vill ladda sin mobil eller se på Netflix finns det el-producenter som vill sälja elektricitet. Att således tro att man gör en insats för miljön genom att släcka sina lampor en gång per år, är ungefär lika logiskt som att avstå från glassen en svettig timme en stekande sommardag och tro att efterfrågan kommer minska på glass. Precis som laddarsladden åker in i mobilen när batteriet och timmen är slagen, ställer sig de flesta svettiga människor i glasskön när man blir för varm.

Högern är de riktiga miljökämparna

Vilka företag förnyar sin produktion till miljövänligare moderna maskiner, företaget som är mycket hårt beskattat eller de som har vinster att investera i forskning? Vilka är det som installerar solpaneler på människors hus, är det företag som hjälper sina kunder eller är det staten som isolerar glesbygden i sina hem för att de inte har råd att köra bil? I princip all omställning drivs idag genom att människor vill sänka sina kostnader, inte öka sin skatt. Att en bostadsrättsförening installerar solceller är såklart positivt om det sänker de boendes elkostnader, annars kommer de inte göra det. En elbil eller hybrid utvecklad av ett vinstdrivande företag är så klart positivt för den som slipper tanka, men om elen kommer från ett tyskt kolkraftverk; hur stor är skillnaden då att ha bensin i tanken? När åtminstone södra Sverige idag importerar el och företag inte kan bygga ut för att elnäten saknar kapacitet, samtidigt som miljökämparna hysteriskt vrålar att lägga ner kärnkraften; tåls det att fråga hur snurrigt samhället blivit?

Lösningen på dagens problem är att vi måste få människor att se konsekvenser av sitt handlande, vi måste få dem att bli vuxna människor. Därför är det rimligt att prioritera fabrikernas elsäkerhet (dvs. svenska arbeten) framför privata hushåll, hushållen måste nämligen inse att vi har elbrist i Sverige och rösta för lösningar som ny kärnkraft istället för ökade problem med fler nedstängda reaktorer. Bara för att elbristen inte märks i Stockholm, betyder det inte att utfallet ser likadant ut i resten av landet. På samma sätt som hela Sverige inte kan ta tunnelbanan till jobbet, ser också elens förutsättning olika ut beroende på vart man bor. Att den politiska verklighetsbeskrivningen således läggs från de områden i Sverige som soliga dagar har elöverskott och inte efter skånska företag som inte får bygga ut sina fabriker är därför mycket fel. Än mer fel blir det när högavlönade godhetsradikaler i Miljöpartiet sätter agendan vad alla ska tycka, eftersom de själva både slipper ta ansvar samt lever i en helt annan värld än vanligt folk. Vill man stänga ner halva Sveriges elproduktion bör man också vara den första att utsättas för elransonering, istället för idag den sista.

Ian Fernheden
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.
https://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/

Kommentera utan Facebook