Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons

Att studera de svenska siffrorna några månader in i pandemin gör att man kan dra några slutsatser kring hur Sverige fungerar, särskilt när man jämför dem med andra länder. När den svenska ledningen tycker att man gör ett bra jobb, där man tillskillnad från andra länder tillämpar en strategi där man ska nå massimmunitet genom att många smittas; tåls det att fråga hur bra strategin är och hur väl de svenska siffrorna speglar verkligheten? Precis som i fattiga u-länder är det nämligen tydligt att i Sverige vimlar det av politiker och tjänstemän som säger en sak men tycker i själva verket har andra uppfattningar; eftersom man är rädd att tappa de höga löner och pensioner man tar från skattebetalarna.

Vilka siffror vet vi är någorlunda sanna?

När vi granskar covid-19 statistiken finns det en kategori som sannolikt har högre sanningshalt än övriga siffror, antalet döda; vilket på marginalen kan vara lågt räknat då fler kan ha dött utan att man förstått att det varit coronavirus. Att vi skulle rapportera in döda som inte dött är knappast troligt. Således kan man se att Sverige har ungefär 10 gånger så många döda som Norge, trots att vår befolkning bara är dubbelt så stor dvs. hade vi haft dubbelt så många döda hade det inte varit statistiskt orealistiskt; nu handlar det istället om 10 gånger så många. Blickar vi över sundet till Danmark har vi fyra gånger så många döda och ungefär dubbelt så stor befolkning. Således tåls det att fråga hur det kommer sig att så många fler dör i Sverige, när vi endast har ca dubbelt så många smittade som båda vår grannländer; deras siffror ligger runt 6 000 och vi har runt 12 000?

Hur dödligt är själva viruset?

Vissa källor talar om en dödlighet på mellan 0,5 – 1 %, samtidigt så ser det väldigt annorlunda ut om man tittar på olika länder. Det faktum att siffran är i förändring gör bedömningen svår men i den brittiska vetenskapliga studien “Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis”, där man granskat Wuhan, Hong Kong och Macao når man dödligheten 0,657% om man tar hänsyn till den statliga censuren. När Sveriges dödlighet ligger på hela 9 % (2020-04-14 siffror, 1033 döda / 11 445 smittade), måste vi fråga oss varför svenskar löper mycket högre risk att dö? Ett land där man kan få pratiskt taget morötter och bönor istället för pommes frites i alla snabbmatsrestauranger, borde inte vi klara oss bättre än alla andra; när vårt lands ledare är så snabba att fördöma exempelvis Donald Trump som stängt gränserna väldigt tidigt?

Vad händer när vi räknar på faktiska siffror kopplat till studien?

När vi kan vara hyfsat säkra på dödssiffran både på hur många som dör av de smittade och hur många som dött i Sverige blir det därför intressant vad som händer om vi sätter dessa i relation till varandra. Om 0,657 % dör innebär det att 99,343% överlever (1-0,00657). Tar vi därför Sveriges 1033 döda och delar det med sannolikheten att dö enligt studien (1033/0,657%) skulle antalet smittade i Sverige ligga på ca 157 000 människor istället för 11 445 som alltså redovisades igår; dvs. ett gigantiskt mörkertal där bara toppen av isberget är bekräftat sjuka. När Sverige samtidigt slutat masstesta människor mot WHO:s rekommendationer, måste var medborgare ställa sig frågan om det är en helt orimlig slutsats att tro att vi mörkar hur många som egentligen är sjuka? Tittar man på de norska döda dvs. 139 och delar det med 0,657% skulle deras antalet smittade endast ligga på 21 156 dvs. lite mer än 3 gånger så många som de ca 6000 man redovisat.

Hur man än vrider och vänder på siffrorna kan man omöjligt landa i att Sverige haft en vinnande strategi, tvärtom kan man istället se att viruset har mycket högre spridning i Sverige än i våra grannländer. När de stängt gränserna initialt och våra politiker fortfarande låter dem vara vidöppna, där människor kan flyga hit från smittohärdar utan att ens bli kollade; eller där barn till smittade rekommenderas att gå till skolan om de inte själva uppvisar symptom… måste man förstå att vi lever i ett ledarlöst land. Att som Aftonbladets läsare till 60% tycka att vänsterregeringen gör ett bra jobb, är fullständigt hårresande då alla siffror visar på motsatsen. En regering som gör allt för att inte visa hur isberget under ytan ser ut, utan som argumenterar för att just toppen på isberget utgör verkligheten.

Att hylla regeringen Löfven i kampen mot Corona är som tycka att Titanics kapten Smith “ändå gjorde ett bra jobb”, eftersom man uppenbart bortser från utfallet där Sverige har mycket högre dödlighet än sina grannländer utifrån konstaterade siffror. Hade Aftonbladet läsare kunnat bedöma Smiths insatser när det begav sig hade han säkert också fått 60 %, eftersom media fokuserat på kritik mot bultarna på skrovet, utkikstornets placering, styrmännens genus, jämställdheten kopplat till klass och plats i livbåt; medans befälhavarens hastighetsökning trots is-varningar påminner om Löfvens inställningar till att stänga Sveriges gränser. Att ingen av dem sänkte hastigheten när man hade chansen kommer få fatala konsekvenser, däremot är det troligt att Smith kommer att ha färre döda på sitt samvete när vi kan blicka bakåt, ty “endast” 1514 människor omkom när Titanic förliste.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Konservativa Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, vice ordförande för kyrkorådet i Kristianstads pastorat och är även invald som ledamot av både fullmäktige i Kristianstads kommun och Region Skåne för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook